српски / english

 

С обзиром на велико присуство медоносних биљака, Фрушку гору са пуним правом називају медном, односно слатком планином. Велики број извора и потока, као и велике површине под шумама и ливадама, обезбеђују квалитетну пчелињу пашу током више месеци у току године.

Липа, као најмедоноснија дрвенаста врста на Фрушкој гори, простире се на импозантних 12000 ха. Такође, због разлика у надморској висини, липа на неким локалитетима раније цвета тако да су могуће две пчелиње паше.

Национални парк Фрушка гора сваке године даје могућност индивидуалним пчеларима да своје кошнице поставе на простору парка. То су посебно одређена и уређена места за које Национални парк обезбеђује надзор и чување.

С обзиром на ограниченост простора, потребна је резервација која се обавља до 20. маја сваке године. Коришћење простора наплаћује се минимално, и то 0,5 кг меда ( или противвредност у динарима) по кошници годишње. Резервација се може обавити директно или телефоном.

Сваке године на простору Националног парка пчелари велики број пчелара, са укупно око 30000 кошница. Такође, сваке сезоне пчелари организују интерно такмичење у дневном приносу меда по кошници. Као илустрацију овога можемо навести 1999. годину у којој је постављен највећи рекорд до сада, а то је 7,5 кг меда које је једно пчелиње друштво сакупило у току само једног дана на Фрушкој гори.

Home

Activities

Natural values

Cultural values

Tourism

Information center

Picnic areas

Picnic programs

Restaurans

Other objects

Hiking

Biking

Beekeeping

Getting there

Map

Gallery

Contact

Links