српски / english

Реинтродукција европског јелена

12.02.2009.

У свој нови (пра)дом, на Фрушку гору, 13. 02. 2009. год. су из Мађарске стигле кошуте и јелени. Од планираних 36 јединки стигле су 22, а остали ће за неколико дана. Ове прелепе животиње, које су некад насељавале сремачко горје, а напустиле га због рата, развоја саобраћајница и буке возила, сада се враћају. Захваљујући великим напорима Националног парка Фрушка гора и Фонда за заштиту животне средине, с фрушкого-рских падина поново ће се чути рика јелена, а кошуте ће шетати шумама. Дивљач ће бити смештена у припремљеном, ограђеном простору локалитета Равне.

Уз Вршачко горје, једина војвођанска планина била је окућница и природно станиште јелена, којег зову и горски, а гајен је и на имањима познатих грофовских породица Котек и Палавичини. Након Другог светског рата, све до седамдесетих, гајен је у оквиру ловишта изнад Лежимира, у чијој ће близини дивљач и сад бити смештена.

Почетком 2006. Национални парк је започео пројекат реинтродукције европског јелена, на просторима где је та врста ишчезла. Прва фаза је успешно завршена, у току је друга, у којој је дивљач под строгим надзором стручњака, а следи њихова социјализација у новој средини. Станиште је спремно, дивљач стигла, а сад је на људима да јеленима и кошутама допусте да се сроде с новим домом, не узнемиравају их и не ураде нешто још горе.

Текст преузет из "Дневника" (А.Брзак)

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести