српски / english

50 година Националног парка Фрушка гора

22.12.2010.

Одржана завршна свечаност поводом 50 година НП Фрушка гора

Нови Сад, 22. децембар - На завршној свечаности поводом обележавања 50 година НП Фрушка гора, која је данас одржана у Скупштини АП Војводине и централном холу Владе Војводине, бројним званицама обратили су се и председник Владе Војводине и председник Почасног одбора прославе јубилеја др Бојан Пајтић, председник Скупштине АПВ Шандор Егереши, министар животне средине и просторног планирања др Оливер Дулић и проф. др Мирослав Весковић, ректор Универзитета у Новом Саду.

У име слављеника, присутне је најпре поздравио Добривоје Антонић, директор Националног парка Фрушка гора. Осврнувши се на претходних пет деценија, Антонић је подсетио да је НП Фрушка гора основан 23. децембра 1960. године, одлуком Скупштине Србије. За 50 година, подручје Националног парка проширено је за више од хиљаду хектара, удвостручена је количина дрвне масе, са 2,8 на 5,5 милиона кубних метара, у расаднику је произведено више од 10 милиона садница аутохтоних лишћара. Установљено је више еко-система и значајних станишта за биљни и животињски свет, са посебним степеном заштите, у складу са Просторним планом Фрушке горе до 2022 године. Велики број копова (14) је затворен, сада раде само два и она су у фази рекултивације. Антонић је подсетио да је основна делатност тог специфичног јавног предузећа била и остала заштита и унапређивање највеће планине у Панонској низији. Све ово време чуване су природне, културно-историјске, духовне и вредности геолошког наслеђа Фрушке горе. За непуних годину дана, отворили смо скоро 40 што домаћих, што међународних пројеката, којима се доприноси заштити и унапређењу Националног парка, рекао је Антонић. - Најзначајнији се односи на израду Мастер плана одрживог развоја Фрушке горе до 2022. године, у чему је посебно важна подршка Владе Војводине, Фонда за капитална улагања и помоћ стручњака у различитим областима са Универзитета у Новом Саду.

Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић истакавши да Фрушку гору, поред тога што представља плућа наше покрајине, посебно краси и то што је дом великог броја православних манастира који су кроз векове били стожери очувања идентитета и духовности српског народа. Покрајина је учетвовала у рестаурацију и враћању сјаја овим светињама, казао је председник Владе Војводине и нагласио следеће: "Фрушка гора није само сведок наше прошлости, она је свакако и гарант наше будућности. Стога је јако важно што је покрајина управо на педесету годишњицу, како је Фрушка гора постала Национални парк преузела оснивачка права". Захваливши се министру Дулићу који је био изванредан партнер у том подухвату, председник Владе Војводине нагласио је и да ће покрајина веома амбициозно, будући да нам је ово једини национални парк који имамо, ући не само у реконструкцију Фрушке горе, него се веома интензивно ради и на Мастер плану Фрушке горе у којем учествују најкомпетнтнији стручњаци са Универзитета у Новом Саду. Жеља је свих који у томе учествују да овај Национални парк буде најуређенији у земљи и региону, поручио је председник Пајтић и навео да Фрушка гора има све потенцијале и енергетске и туристичке и рудне потенцијале и богатства, које треба да представљају гарант нашег развоја у будућности. Председник покрајинске Владе пожелео је срећан рођендан свим радницима Фрушке горе, али и свим Војвођанима.

Честитајући овај јубилеј, министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић истакао је да преношење надлежности на покрајину у погледу Националног парка Фрушка гора била једна од логичних последица. Чинило се то у правцу унапређивања заштите природе и свега онога што се тиче режима заштите. Министар Дулић истакао је да је оваква одлука била непогрешива и да данас сви људи  чији је рад везан за домен заштите говоре истим језиком и разумеју се како са својим колегама у Србији, тако и са онима из Европе. Како је још навео, Србија данас има само 6, 1 одсто заштићених природних добара и зато ове зоне треба проширити. Како је рекао, људи који живе на заштићеном добру  налазе се у предности. У 2011. години биће донет сет закона, који ће се тицати националних паркова, тако да ће и Фрушка гора добити свој закон у 2011. години, а ресорно министарство ће наставити да подржава и финансира ове активности, најавио је министар Дулић уз уверење да Фрушка гора у будућности може постати сигурно једна од омиљених европских дестинација.

Проф. др Мирослав Весковић ректор Универзитета у Новом Саду истакао је да је ово година у којој и УНС и НП Фрушка гора славе 50 година постојања, као и то да је сигуран да су оправдали своје оснивање. Кроз одрживи развој, поштујући логику једног оваквог предивног ресурса, проф. Весковић изразио је уверење да се њиме управља на прави начин. Проф. др Весковић је истакао да је срећа што у својој близини има овакав потенцијал који представља и наставну и научну базу. Он је рекао да ће УНС чувати ту базу да би им боље служила у истраживачке сврхе, али пре свега да би нам била ресурс за живот и рад.

-Рад на Мастер плану Фрушке горе у коме УНС учествује, а који му је поверила Влада Војводине, мора на одговарајући начин да овај драгуљ природе претвори у привредни драгуљ- казао је проф. Весковић.

Данашња свечаности била је пропраћена и одговарајућим културноуметничким програмом, приказивањем документарног филма ТВ Војводине о Фрушкој гори и додељена су признања - статуе „Златни лист Фрушке горе" - Влади и Скупштини АП Војводине, Министарству за заштиту животне средине и просторно планирање и другим угледним институијама и организацијама.

У холу Владе АП Војводине, одржана је промоција фотомонографије "Национални парк Фрушка гора", изложба одабраних фотографија из монографије, поставка изложбе слика о Фрушкој гори, академског сликара Константина Гушића, као и премијерно извођење песме о Фрушкој гори Банета Крстића. Присутнима се обратио покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић, чији је Секретаријат био рецензент фотомонографије о Фрушкој гори. Др Пузовић је истакао да је Фрушка гора велико природно и културно благо не само у Србији, већ и у међународним размерама. Како је истакао, ова публикација намењена јубилеју имала циљ да покаже како се са природним богатствима ове планине управљало до сада и како се се са овом јединственом природном и културном баштином Фрушке горе треба опходити у будућности, како је штитити и како је одрживо користити.

 

 

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести