српски / english

Дани гљива на Фрушкој гори

24.10.2011.

Гљиварско друштво Нови Сад је на Иришком Венцу по осми пут организовало едукативно дружење љубитеља гљива. На овој манифестацији названој „Упознајмо и заштитимо царство гљива“ приказано је стотинак врста сакупљених углавном на теренима Фрушке горе, мада је било примерака и с других локалитета које су донели гости из других друштава. Стручњаци и познаваоци су представили најважније гљиве, објаснили њихове карактеристике, јестивост, како разликовати отровне и неотровне.. Отварајући манифестацију, председник друштва Дјордје Војновић и заменик Љубомир Јовановић, нагласили су да је ова година била веома лоша за гљиваре. Вишемесечна суша је негативно утицала на раст и развој, а затим је уследио нагли пад температуре што је такође отежало плодоношење.
Ипак и поред лоших временских услова гљивари су успели да пронађу веома лепе примерке, чак и ретких гљива. Неке од њих су јетренка, јастребача, шумско пиле, јудино уво, заводница, ћуранов реп, тартуфи...
Одржана су и три интересантна предавања. О улози гљива у природи, посебно о њиховој важности у циклусу кружења матерје, говорила је Елеонора Чапеља. Др Јасмина Гламочлија је представила најзначајније лековите гљиве, а Мирјана Пјевић је говорила о тровању отровним и јестивим врстама. Премијерно је приказан филм „Тхе сецрет гарден“ Илије Димитријевића. Посетиоци су, такође, имали прилику да виде изложбу фотографија гљива и купе литературу из ове области.
Дружење је завршено дегустацијом традиционалног специјалитета, гљиварског паприкаша у коме се нашло око 20 јестивих врста.

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести