српски / english

Други форум партнера у туризму НП Фрушка гора

30.12.2013.

Формирање Форума представља иницијативу ЈП „НП ФРУШКА ГОРА“ у склопу активности за добијање сертификата одрживог туризма ЕУРОПАРЦ федерације (ЕЦСТ – Еуропеан цхартер оф сустаинабле тоурисм) са намером да сви активни представници туристичке делатности, како из државног тако и из приватног и невладиног сектора, постану чланови ФОРУМА ПАРТНЕРА ЗА РАЗВОЈ ТУРИЗМА НА ПОДРУЧЈУ НАЦИОНАЛНОГ ПАРКА ФРУШКА ГОРА („стакехолдер форум“) који се формирао са циљем заједничких активности и међусобне промоције туристичких вредности на подручју Националног парка Фрушка гора. "

ЗАПИСНИК

са 2. Форума партнера за развој одрживог туризма на подручју националног парка Фрушка гора

 

2. Форум стејкхолдера одржан је дана 24.12.2013. године са почетком у 10 часова у просторијама Информативног центра на Иришком венцу.

 

- Бошко Неговановић и Марија Чуић (ТО Рума)

- Борис Еренић (TA КОМПАС Нови Сад)

- Душко Ранисављевић и Стеван Ћулум (УТП „Војводина“ Шид)

- Борис Саулић (Економски факултет Суботица)

- Сандра Медић и Наташа Павловић (ТОВ)

- Душан Видак (Асоцијација за рурални развој и сеоски туризам)

- Горан Илић (ресторан НАША КУЋА, Иришки венац)

- Љиљана Дудуковић Јовановић (ресторан ЛУГАРНИЦА, Иришки венац)

- Игор Релић (Општина Сремски Карловци)

- Исмет Адемовски (Општина Беочин)

- Тамара Стојановић (Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и

- Небојша Шћекић (ТЕСЛА ГЛОБАЛ ФОРУМ)

- Љиљана Батајић (хотел НОРЦЕВ)

- Кристина Радосављевић (ТО Шид)

- Васо Јегдић (ТИМС-факултет за спорт и туризам)

- Јелена Фаркић (ТИМС-факултет за спорт и туризам)

 

Поздравну реч је имао Добривоје Антонић, директор ЈП „Национални парк Фрушка гора“ израживши притом захвалност на интересовању које су показали партнери за развој одрживог туризма на Фрушкој гори и на досадашњем труду и раду Радне групе.

Присутне је поздравио и Горан Матић, руководилац Службе за планирање заштите и развоја у НПФГ и координатор за добијање повеље EUROPARC федерације.

Горан Матић (НПФГ) је потом у уводу пустио промотивни спот Dinaric Arc Park-а који представља део EUROPARC федерације за заштићена подручја Динарида и напоменуо да је НПФГ заједно са Горњим Подунављем први из Србије који је ушао у процес добијања повеље EUROPARC федерације.

Такође је резимирао досадашњи рад Радне групе проистекле са 1. Форума партнера.

Радна група се састала два пута и сачинила костур Стратегије развоја одрживог туризма на подручју националног парка Фрушка гора. Урађена је SWOT анализа са своја четири чиниоца (снага, недостаци, шансе и претње), дефинисана је визија одрживог туризма у НП-у, мисија - нешто чему се тежи наредних 5 до 10 година, пет кључних циљева и активности којим би се дошло до тих циљева.

После кратке паузе отворена је дискусија:

Васо Јегдић (ТИМС) је дао формалну примедбу на кључне циљеве. Имајући у виду да је Фрушка гора позната као излетничка планина, предложио је да на првом месту буде „управљање излетничким посетама“ као нешто што је најближе и најреалније у ових пет година, подразумевајући под тим формирање визиторских центара.

Горан Матић (НПФГ) је том приликом рекао да у Националном парку постоји

централни Информативни центар на Иришком венцу и три тематска визиторска центра која су у припреми (Попов чот са тематиком „пчеларство и геологија“, Ердевик „вино, виноградарство и ловство“ и на Угљари „ реинтродукција европског јелена у НПФГ“).

Игор Релић (Општина Ср. Карловци) је предложио идеју лиценцираних локалних Душан Видак (Асоцијација за рурални развој и сеоски туризам) је истакао да Фрушка гора има могућност за развој селективне туристичке понуде за различите циљне групе и предложио да „локалци“ дају свој допринос у одређеном сегменту понуде а Национални парк да буде носилац туристичке понуде.

Васо Јегдић (ТИМС) се вратио на причу о излетничким посетама и као основ тог излетничког туризма навео је неопходност постојања посебне водичке службе за сам Национални парк, чиме би се колико-толико смањио највећи проблем – неконтрола Бранка Богавац (НПФГ) је присутнима предочила проблем несарадње Националног парка са туристичким агенцијама које самостално креирају туристичке понуде на простору Парка без претходне консултације са истим.

Васо Јегдић (ТИМС) је истакао да су евидентан проблем објекти на подручју Парка који не раде и својим изгледом нарушавају лепоту Парка, те да треба изнаћи начин како Предложио је да се узме у обзир и модел јавно-приватног партнерства који би се ставио у стратешки оквир, што је једногласно подржано.

Сви присутни су добили примерак Споразума о сарадњи који је припремило Јавно предузеће „Национални парк Фрушка гора“, а који је званичан документ о сарадњи на овој На самом крају састанка Горан Матић (НПФГ) је представио идеју Клуба љубитеља националног парка Фрушка гора који ће заживети почетком наредне сезоне.

Састанак се завршио у 13 часова. Термин следећег састанка биће накнадно договорен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести