српски / english

Посета парковима Провансе

29.05.2013.

Представници СРП Горње Подунавље и НП Фрушка гора на едукацији о одрживом туризму у парковима Провансе, Француска

WWF је у склопу пројекта „Паркови Динарског лука“ организовао студијско путовање за раднике паркова природе и националних паркова из шест земаља регије

Представници националног парка Фрушка гора и специјалног резервата природе Горње Подунавље прошле недеље су с колегама из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Словеније били на студијском путовању по регионалним парковима природе у регији Провансе. Светска организација за заштиту природе WWF повела је двадесетак запослених у заштићеним подручјима из регије у Француску како би учили о прилагођавању пословања и организацији у развоју одрживог туризма на подручју заштићених добара.

Представници 14 паркова, којима WWF помаже да дођу до европског сертификата за одрживи туризам, посетили су регионалне паркове природе Luberon, Camargue и Verdon. Сва три парка повезује EUROPARC сертификат, па су учесници путовања учили о најбољим начинима за постизање тог туристичког признања. Иако су уочене велике разлике у приступу управљања парковима, они примери који се тичу самог туризма, од туристичке организације која повезује све општине унутар парка Luberon, преко неопходне туристичке понуде у виду аутохтоних врста у Camargueu, до могућности коришћења свих природних лепота у Verdonu, дали су бројне идеје учесницима путовања како да своја заштићена подручја чим пре приближе стандардима EUROPARC паркова.

„За добијање EUROPARC сертификата неопходна је добра сарадња с корисницима. То је оно што нашим парковима углавном недостаје! Пут до одрживог туризма бит ће тежак, но свакако ћемо пронаћи решење и помоћи одабраним парковима да чим пре дођу до овог цењеног цертификата“, истиче Леон Кебе из WWF-а, руководилац пројекта „Паркови Динарског лука“.

Пројектом „Паркови Динарског лука“, којем су подршку дали и хрватски председник др. Иво Јосиповић, те председник Словеније Борут Пахор, WWF ствара мрежу 75 паркова од Словеније до Албаније те има важан задатак научити запослене у парковима бољем управљању и одрживом туризму. Још један од циљева пројекта јесте радити на препознатљивости Динарског лука, који би у свету требао бити једнако важан као Алпи или Карпати. Утолико је осмишљен бренд Паркови Динариди, са жељом да Динарски лук постане синоним за одрживи развој. Сазнајте више на: www.discoverdinarides.com.

Како је званично отварање веома близу, 15. јун 2013. године у 12 часова, у току су завршни договори са партнерима, са којима је реализован МАТРА пројекат, из Кампинг асоцијације Србије и БУМ-а, као и радови на припреми еко кампа Фрушка гора за отварање. Према најави отварању ће присуствовати г-дин Горан Петковић, државни секретар за туризам у Министарству економије и регионалног развоја које је суфинансирало изградњу кампа, заједно са владом Краљевине Холандије у оквиру МАТРА пројекта и ЈП ''Национални парк Фрушка гора''. Само отварање замишљено је као камперски дан како би се званицама и гостима у потпуности дочарале предности овог начина смештаја и презентовале могућности активног одмора у Националном парку Фрушка гора.

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести