српски / english

Чишћење Фрушке горе

05.04.2013.

ВЕЛИКА ГОДИШЊА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА ФРУШКЕ ГОРЕ

Поводом Дана заштите природе (11.април) Јавно предузеће „Национални парк Фрушка гора“ у суботу 13. априла 2013. године организује велику акцију чишћења Фрушке горе. У акцији учествују запослени у ЈП „Национални парк Фрушка гора“, Покрајинском секретаријату за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине и Покрајинском заводу за заштиту природе.

Акцији ће се прикључити ученици основних и средњих школа, припадници невладиних организација и удружења. Традиционално, Горани ће уређивати Стражилово, планинари дуж трасе Фрушкогорског маратона, чланови Кампинг асоцијације Србије и бициклисти Чортановачку шуму, еколошка удружења околину Иришког венца и дуж Гребенског – партизанског пута.

Учесници акције биће распоређени на 46 локација у свих пет територијалних управа: Сремска Каменица, Беочин, Лежимир, Ердевик и Врдник.

Посебна занимљивост ове године је укључење бивших учесника омладинских радних акција који ће уређивати некадашње омладинско насеље на Летенци, где ће се 20. априла ове године одржати скуп акцијаша и волонтера.

Школе и локална удружења, ловци, планинари, извиђачи и други укључиће се у акцију према распореду управа Националног парка.

Комунална предузећа задужена за чистоћу Новог Сада, Сремске Митровице, Инђије, Беочина и Ирига, са подручја својих општина, почев од 13 часова у суботу односиће прикупљени отпад на депоније који ће учесници акције прикупити и одложити дуж комуникација и на наведеним локацијама.

За сваког учесника обезбеђене су рукавице и од стране "Инжењера заштите животне средине" укупно 5000 кеса за отпад које ће бити подељене пре почетка акције на локацијама које се чисте.

Акценат је дат на чишћење и уређење путева, стаза Фрушкогорског маратона и излетишта, како би се припремили локалитети за првомајксе празнике и стазе Фрушкогорског маратона који ће се ове године одржати 27. априла.

О акцији су обавештене и полицијске управе и станице како би се обезбедила безбедност учесника, посебно дуж комуникација.

Ове године, због дуготрајне зиме и лоших временских услова, које су онемогућиле редовно чишћење, примећене су веће количине отпада на Фрушкој гори.

Национални парк Фрушка гора очекује велики одзив припадника организација чије се активности одвијају на Фрушкој гори, као и грађана љубитеља природе.

 

АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА ФРУШКЕ ГОРЕ, СУБОТА 13. АПРИЛ ОД 9 – 13 ЧАСОВА

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести