српски / english

Гљиве Фрушке горе

06.12.2013.

Живи свет Фрушке горе је изузетно богат и разноврстан. Према неким проценама на овој ниској планини живи најмање 15.000 врста живих бића.

Биљке су добро познате јер се истраживања врше скоро 100 година и до сада је евидентирано око 1500 врста. Животиње су само делом истражене, тј. неке групе боље (нпр. сисари- 60 врста, птице 215 врста, осолике муве -220 врста, стризибубе- 150 врста, лептири- око 1000 врста, итд.) а неке слабије, а о некима се још увек ништа не зна.

Због малог броја миколога у Србији истраживања гљива Фрушке горе су у прошлости била само спорадична због чега је цело ово Царство остало непознато. Из тог разлога Национални парк Фрушка гора покренуо је један вишегодишњи пројекат са циљем истраживања гљива. Протеклих 10-ак година интензивно се радило на сакупљању гљива и њиховој детерминацији у сарадњи са Департманом за биологију и екологију, ПМФ-а у Новом Саду и са поносом јављамно да се тренутно на списку врста налази чак 800 врста. Иако ова цифра изгледа импозантно Фрушка гора крије сигурно још пуно врста.

Ако волите гљиве и занима вас које то врсте расту овде код нас погледајте фотографије већине до сада откривених врста на сајту http://www.naturefg.com/pages/galleries.htm

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести