српски / english

Европска недеља одрживог туризма

24.11.2014.

Национални парк Фрушка гора добитник је ''Европске Повеље одрживог туризма''
(
European Charter for sustainable tourism )

У четвртак 11.децембра у Европском парламенту у Бриселу представницима Националног парка Фрушка гора ће бити уручена Повеља одрживог туризма од стране представника EUROPARC федерације.
Преузимањем Повеље Национални парк Фрушка гора, као први национални парк ван европске уније који добија Повељу,  ће се сврстати у ред  заједно са другим европским парковима који у својој визији развоја обухватају  сегмент развоја одрживог туризма кроз јачање сарадње са локалним заједницама. Посебан сегмент при добијању Повеље за Национални парк Фрушка гора представља побољшање међународног имиџа и усвајање европских стандарда у управљању  заштићеним подручјима.
Повеља је разултат успешног заједничког двогодишњег рада са WWF-oм на пројекту  ''Dinaric arc parks'' у који су били укључени  паркови из Словеније, Хрватске, БиХ, Србије, Македоније, Црне горе и Албаније.
У оквиру досадашњих активности основан је Форум заинтересованих страна (Stakeholder forum) и потписано је 26 протокола о сарадњи између управљача и представника различитих сектора. На четири одржана састанка заједнички се радило на дефинисању основа за Стратегију одрживог туризма подручја Националног парка Фрушка гора са акционим планом од 2015-2019. године кроз SWOT анализу и веома активну дискусију о потенцијалима, досадашњој пракси и будућим активностима. На основу добијених оквира стручни тим у саставу: дипл.инг. Горан Матић, ECST координатор испред управљача, мр Татјана Ванић, мр Игор Јездимировић и мр Јелена Фаркић  урадила је Стратегију и проследила је у поступак верификације.
У јуну месецу Национални парк Фрушка гора посетила је верификаторка консултантског тима  EUROPARC федерације Марја ван Лоеф на основу чије експертизе је Евалуациона комисија на свом састанку 18-тог октобра у Дüсселдорф одлучила да додели Повељу нашем националном парку.

Pdf документ стратегија одрживог туризма у НП Фрушка гора и акциони план можете преузети на страници О нама / документи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести