српски / english

Фрушка гора и Горње подунавље

10.03.2014.

Фрушка гора и Горње подунавље на путу ка одрживом туризму

Два српска парка предала номинацију за Европски сертификат за одрживи туризам Еуропарк Федерације

Београд, 5. март 2014 – Национални парк Фрушка гора и Специјални резерват природе Горње Подунавље први су паркови у Србији који су предали номинацију за Европски сертификат за одрживи туризам. Током ове године Еуропарк Федерација послаће ревизоре који ће проверити номинације ова два парка и стање на терену те у складу с тим овим парковима доделити у свету врло значајан туристички сертификат.
WWF-Светски фонд за природу је у оквиру пројекта „Паркови Динарског лука“ учланио 16 паркова у региону у Еуропарк Федерацију те су тиме паркови подстакнути да се номинују за сертификат за одрживи туризам. Процес номинације изузетно је сложен и захтевао је велик ангажман управе парка.
„Један од најзначајнијих корака код номиновања парка за сертификат одрживог туризма је оснивање форума који укључује све заинтересоване стране. Ово је први пут да су се запослени у парковима окупили са заинтересованим странама и разговарали о важностима развоја туризма у парку“, истиче Душка Димовић, директор WWF програма у Србији. „Израђена је заједничка стратегија одрживог туризма која је прилагођена циљевима заштите природе унутар парка, дефинисани су акциони планови везани за квалитет и понуду унутар парка, а нарочито је захтевно било попуњавање саме апликације. Ове номинације потврда су квалитета српских паркова и надамо се да ће се Фрушкој гори и Горњем Подунављу придружити и још неки паркови“.
Номинација Националног парка Фрушка гора изузетно је важна и за заштиту животне средине будући да је парк историјски везан за шумарство.
„Сертификат је преко потребан алат за развој туризма, односно увезивање свих актера у туристичкој понуди Националног парка која је богата, али не постоји координација“, каже Горан Матић, стручни руководилац у НП Фрушка гора. „Сертификат представља дефинисане кораке и активности које ће пре свега користити управљачу да туризам развија на одржив начин и олакша међусобну комуникацију. Посебна предност сертификата за ЈП "Национални парк Фрушка гора" представља могућност хармонизације са парковима у ЕУ и омогућава препознатљивост по европским стандардима. Учешће у сертификату омогућиће нам и диверзификацију прихода при чему очекујемо повећање прихода од туристичких услуга“.
Уз два српска парка, номинацију за Европски сертификат за одрживи туризам предали су паркови природе Лоњско поље и Медведница из Хрватске, те Национални парк Уна из Босне и Херцеговине.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести