српски / english

Чишћење Фрушке горе

23.04.2014.

Поводом обележавања Светског дана планете Земље, ЈП ''Национални парк Фрушка гора'', у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, Покрајинским заводом за заштиту природе, као и многобројним учесницима из различитих организација и љубитељима Фрушке горе, успешно је спровео велику Акцију „Чишћење Фрушке горе 2014“.

У оквиру данашње акције реализовано је планско чишћење Фрушке горе, најстаријег Националног парка у Србији, и његове заштитне зоне путем сакупљања различитих врста отпада, његове сепарације и одговарајућег одлагања.

Многобројни грађани, предузећа и организације издвојили су своје време и помогли запосленима из ЈП “Национални парк Фрушка гора“ тако што су учествовали у чишћењу неке од локација на Фрушкој гори. Основна идеја приликом планирања ове велике акције јесте да се подигне свест грађана о значају правилног одлагања отпада како не би завршавао у природи.

У акцију су се укључиле локалне самоуправе са својим јавним комуналним предузећима, удружења грађана као и многобројни појединци, чести посетиоци Националног парка који се сваке године одазову на наш позив.

Приоритетне локације за чишћење биле су: прилазни путеви насељима, обале река и језера, паркови, излетишта, заштићене зоне и друге локације за чије одржавање нису довољни капацитети комуналних предузећа.

У току данашње акције, заједно са свим запосленима из Јавног предузећа „НП Фрушка гора“, око 400 учесника дало је свој допринос у чишћењу 47 локација на територији читавог Националног парка.

Подељено је преко 7.000 кеса за смеће а сакупљена је и велика колична кабастог отпада.

Овим путем желимо да истакнемо да је за разлику од претходних година прикупљена знатно мања количина отпада, oко 40 кубика, али да се смеће на Фрушкој гори константно може опазити иако наши запослени свакодневно чисте терен.

У сусрет предстојећем Фрушкогорском маратону као и првомајским празницима, очекујемо велики број посетилаца. Свим посетиоцима поручујемо да уживају у свим активностима на Фрушкој гори и да само оставе природу онакву какву су је затекли.

У данашњој акцији посебно су се истакли Средња школа унутрашњих послова из Сремске Каменице који су се, као и сваке године, у великом броју одазвали на наш позив.

Посебну заахвалност исказујемо саобраћајној полицији која је током трајања акције водила рачуна о безбедности као и Јавним комуналним предузећима из Новог Сада, Ирига, Беочина, Инђије, Сремске Митровице и Шида који су прикупљено смеће и отпад однели на депоније са Фрушке горе.

ЈП „Национални парк Фрушка гора“ овим путем изражава своју велику захвалност свим учесницима из владиног и невладиног сектора, грађанима, школама, предузећима, медијима и другим организацијама на доприносу у овој еколошкој акцији!

Видео прилог
https://www.youtube.com/watch?v=_p7KAtL2eDc&feature=share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести