српски / english

Санитарна сеча сувог дрвећа на Фрушкој гори

25.02.2016.

Ради заштите и обнове шуме, радници Националног парка Фрушка гора, у складу с планом санитарне сече за 2016. Годину одообреном од стране Министарства шумарства, посекли су низ осушених, трулих и закржљалих стабала багрема. Уместо бескорисног, сувог дрвећа, које је, због евенуталне појаве паразита, могло да изазове сушење здраве шуме, биће посађене саднице младог и здравог храста. На тај начин овај део Фрушке горе за неколико година добиће нову младу шуму, која ће у кратком временском периоду представљати важан еколошки и економски ресурс.

Директор Националног парка "Фрушка гора" Радован Дурутовић истиче да је основни посао предузећа заштита шума и унапређење шума.

Пошто се ради о вредном ресурсу, газдовање шумама подразумева и доношење планова пошумљавања и обнове шумског фонда. Дакле, сеча и садња дрвећа у оквиру националног парка одвија се само и искључиво на основу планова, који се у великом броју случајева доносе и за неколико година унапред. Руководство Националног парка Фрушка гора шумским фондом газдује на основу Устава и закона Републике Србије, и они нас обавезују да перманентно и континуирано унапређујемо шумски фонд којим газдујемо и на тај начин остваримо финансијску добит, и што је још важније, пошумимо сваки слободни квадратни метар простора, како бисмо унапредили шумско благо и сачували га за будуће генерације - каже Дурутовић.

Директор ЈП Национални парк Фрушка гора

Радован Дурутовић

 

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

Informator o radu

 

Javne nabavke

 

 

   
 

Архива вести