српски / english

27.04.2018.

 

САОПШТЕЊЕ

 

ФРУШКА ГОРА ЈЕ СПРЕМНА ЗА 1. МАЈ

 

Националони парк Фрушка гора је једно од најомиљенијих и свакако најпосећенијих излетишта у Србији. Највећи број посетилаца се традиоцинално очекује за време првомајских празника. Ове године очекује се долазак преко 400.000 излетника.

 

 

Припреме за излетничку сезону отпочеле су уређењем свих излетничких локалитета, сакупљањем смећа, кошењем траве, уређењем ложишта, обнављањем оштећених и дотрајалих и постављањем нових столова, клупа и дечијих игралишта, постављању путоказа као и осталим активностима на пословима заштите и очувања природе. Уређено је преко 55 излетничких локалитета.

 

 

Приликом обележавања 2 значајна еколошка датума 11.априла „Дан заштите природе“ и 22.априла „Дан планете Земље“ , у акцијама сакупљања неразградивог отпада са подручја Фрушке горе, уз све запослене из Јавног предузећа „Национални парк Фрушка гора“ узело је учешће и преко 500 љубитеља природе из различитих организација владиног и невладиног сектора и сакупљена је рекордна количина смећа.

 

Уз најаву предстојећег традиционалног „ФРУШКОГОРСКОГ МАРАТОНА“ који ће се одржати у суботу 28.04.208.године свим маратонцима и организаторима желимо угодан активни боравак у природи и  -АПЕЛУЈЕМО – на све да поведу рачуна о понашању у природи и за собом оставе Фрушку гору онаквом какву су је и затекли.

 

-          СПРОВЕДЕН ТРЕТМАН СУЗБИЈАЊА КРПЕЉА –

ОБАВЕШТАВАМО посетиоце Националног парка Фрушка гора да је у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине извршен ТРЕТМАН СУЗБИЈАЊА КРПЕЉА на следећим излетничким локалитетима:

 

1. Иришки венац

2. Бранковац

3. Андревље

4. Стражилово

5. Краљев извор

6. Поповица

7. Бобелина ливада

8. Борковац

9. Цигански логор

10. Тестера

11. Попов чот

12. Змајевац

13. Широке ледине

14. Јабука

15. Летенка

16. Осовље

17. Астали

18. Рохаљ базе

19. Липовача

Излетничка места дуж Гребенског (Партизанског) пута

 

 

 

-          БЕЗБЕДНОСТ

У сарадњи са надлежним полицијским станицама свих општина са подручја Фрушке горе, предузете су све потребне активности у обезбеђивању услова максималне безбедности наших посетилаца и несметаног одвијања саобраћаја. Ватрогасне бригаде биће у стању приправности, контрола понашања биће на максималном нивоу а свака неодговорност биће пријављена и кажњена.

 

Апелујемо на све наше посетиоце да и сами поведу рачуна о својој безбедности, а посебно о безбедности деце, да се понашају у складу са Правилником о унутрашњем реду ЈП „Националног парка Фрушка гора“, као и основним правилима боравка у природи (информативни флајер о правилима понашања биће дељен посетиоцима приликом доласка у Национални парк).

 

-          ОДЛАГАЊЕ СМЕЋА И ЛОЖЕЊЕ ВАТРЕ

Обезбеђене су вреће за прикупљање смећа и контејнери за њихово одлагање. Молимо све посетиоце да не остављају свој траг у природи остављањем отпада већ одговорним понашањем, на првом месту тако што ће након свог боравка одложити смеће у затворене кесе и понети са собом до најближе канте или контејнера. Ватра сме да се ложи само на за то означеним местима, а посетиоцима ће поред свих уређених ложишта на располагању бити дрва која је Национални парк припремио. Од изузетне важности је напомена да се ВАТРА НАКОН УПОТРЕБЕ МОРА ОБАВЕЗНО УГАСИТИ.

Није дозвољен улазак нити било каква активност у подручјима ПРВОГ СТЕПЕНА ЗАШТИТЕ која су посебно обележена.

 

-          ОБЈЕДИЊЕНА НАПЛАТА  ЗА УЛАЗАК У ЗАШТИЋЕНО ПОДРУЧЈЕ

Овлашћени радници ЈП „Национални парк Фрушка гора“, почев од суботе 28.04.2018.године, почеће са наплаћивањем „обједињене наплате за улазак у заштићено подручје, ложење ватре и паркирање возила у износу од 150 динара по возилу за целодневну посету Националном парку (наплата се врши само викендом). Према Уредби Владе Републике Србије била је прописана појединачна наплата за сваку наведену активност од 120,00 динара а одобрењем за обједињену накнаду, у складу са својим могућностима, потрудили смо се да изађемо у сусрет  нашим посетиоцима.

 

-          ДИРЕКТОР ЈП  -

Очекујемо да сви посетиоци Националног парка чувају природу Фрушке горе и да сваки коришћени простор за собом оставе онакав какав би желели да следећи пут затекну. Леп провод и угодан боравак у природи током Првомајских празника свим љубитељима природе, испред ЈП „Национални парк Фрушка гора“ жели в.д.директора Радослав Крунић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

 

Informator o radu

Dokumenti

 

Javne nabavke

 

 

 
 

Архива вести