српски / english

11.05.2018.

 

Гљиве Фрушке горе

 

Гљиве живе свуда, у свим типовима станишта и тешко је замислити како би изгледала организација живота на земњи да њих нема. Као и свих других врста, тако и гљива негде има више, негде мање и не живе све врсте свуда иако су оне генерално много шире распрострањене у односу на биљке и животиње.

 

Интензивно истраживање гљива на Фрушкој гори траје већ више од 10 година и без имало претеривања можемо рећи да је она миколошки најистраженија планина у Србији. Крајем 2013.године, као вест на овом сајту, објавили смо податак да је број нађених врста гљива на Фрушкој гори достигао 800 врста, а крајем 2014.године ту цифру смо заокружили на импозантних 1000 врста.

 

Последњих година, истраживања смо усмерили првенствено на ниже гљиве које су уједно и најбројније и најразноврсније по облицима али на жалост посетиоца парка и најситније (већина само пар милиметра) и углавном "сакривене" у природи.  И тако, једна по једна, две по две, листа гљива Фрушке горе се повећавала и управо смо опет заокружили цифру, веровали или не, на фантастичних 1700 врста. 

 

Идемо даље.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Button Text

O nama

 

Delatnosti

 

Prirodne vrednosti

 

Kulturne vrednosti

 

Turizam

 

Mapa Fruške gore

 

Galerija

 

Kontakt

 

Linkovi

 

 

Informator o radu

Dokumenti

 

Javne nabavke

 

 

 
 

Архива вести